Timp de gândire

Mecca shopping-ului, la discreția căprioarelor

Căprioarele la vitrină: este una dintre cele mai amuzante imagini din vremea pandemiei. Vine de la Parndorf, o localitate din Estul Austriei, un adevărat rai al cumpărăturilor.

Parndorf este o localitate în Burgenland, cu o populație de aproape 4.000 de locuitori, la periferia căreia a fost construit un foarte pitoresc oraș al magazinelor. McArthurGlen, societatea americanului JW „Joey” Kaempfer care operează 24 de centre comerciale Designer Outlet din nouă țări, a inaugurat orașul în 1998, după ce deschisese centre asemănătoare la Ellesmere, Marea Britanie, și Troyes, Franța, în 1995.

Practic, fiecare brand are căsuța sa, iar cumpărătorul se poate plimba prin Designer Outlet Parndorf cu mașina sau pe jos, precum ar face-o pe străzile unei rustice și cuminți localități.

O stradă de la Designer Outlet Parndorf, cu vedere spre Panonia Tower

Numai că, în vremuri obișnuite, Outlet-ul numai cuminte nu se prezintă. Este o vânzoleală la Parndorf, de dimineață până seara; un adevărat Babilon, în care auzi de la germană la sârbă, de la maghiară la română, multe dintre limbile Europei Centrale și de Est.

Parndorf Outlet are peste 160 de magazine și este situat foarte aproape de granițele Austriei cu Ungaria și cu Slovacia, la „malul” autostrăzii A4, care te duce de la Viena la Budapesta. Un alt mare avantaj e că se află pe culoarul spre zonele de schi ale Austriei. Chiar dacă este amplasat în Câmpia Panonică, mai toți schiorii din Cehia, Slovacia, Ungaria, România și fostele țări iugoslave trec pe acolo.

Afacerile au mers atât de bine acolo, încât alături a fost înălțat un hotel modern, de patru stele, cu 198 de camere, saună, săli de conferință și cu servicii de tipul „Shopping Package” sau „Shopping&Picknick”.

Panonia Tower are apartamente-panoramă, la ultimul etaj

Oferta turistică este completată de lacul Neusidl, aflat la o aruncătură de băț, de partea cealaltă a autostrăzii. Neusiedler este un lac natural de câmpie situat la granița dintre Austria și Ungaria, având o suprafață de 315 km². Este este unul din puținele lacuri de stepă din Europa, format în urmă cu 20 de milioane de ani prin scufundarea Câmpiei Panonice, care a fost acoperită de mare.

Zona este perfectă și pentru bicicliști, cu mii de kilometri de piste: unele care te duc până la Viena sau Bratislava și altele fie „locale”, fie care fac înconjurul lacului. Turul complet al lacului, ce presupune și trecerea din Austria în Ungaria, este atracția ciclistă numărul unu. Turul măsoară 74,6 km, pe varianta scurtă, 121,5 km, pe cea ”maxi”. Puteți alege tururi ceva mai scurte, fără trecerea graniței, dacă optați pentru cele trei trasee de vaporaș care traversează lacul; ambarcațiunile au locuri speciale pentru biciclete. Despre mirajul Burgenland am scris încă din 2017 și vă recomand să accesați și link-ul de mai jos.

Citiți și: Burgenland: biciclete, eoliene, vinuri bune

Acum, însă la McArthurGlen Designer Outlet Parndorf, al cărui site are și versiunea în limba română, stăpâne par a fi sălbăticiunile. Poza cu căprioarele este cu atât mai amuzantă cu cât „fetele” privesc atent la „wagamama”, parcă întrebându-se: „Să comandăm meiul vegetarian, astăzi?”. Iar dacă merg un pic mai încolo, au de ales între o fustă și o rochie ori între Adidas și Nike…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s