Timp de gândire

VIDEO | Himalaya, vizibilă de la 200 km, după 30 de ani. Horia Colibășanu, blocat zile în șir în zona lanțului muntos

Nivelul de poluare în mare parte a Indiei scade de la zi la zi, pe măsură ce autoritățile aplică măsuri pentru a opri răspândirea coronavirusului. Acum, unii locuitori din nordul Indiei spun că pot vedea Himalaya acoperită de zăpadă, de la 200 de kilometri distanță, pentru prima dată în 30 de ani.

Pe rețelele de socializare, localnicii din districtul Jalandhar din Punjab și-au exprimat surprinderea. Sant Balbir Singh Seechewal, activist pentru un mediu curat de peste 30 de ani, spune că nu a mai văzut așa ceva până acum

„Putem vedea clar munții acoperiți de zăpadă de pe acoperișurile caselor noastre. Și nu doar atât, stelele sunt vizibile noaptea. Nu am văzut niciodată nimic de genul acesta în ultimele decenii”

Sant Balbir Singh Seechewal

Poluarea este la „niveluri incredibil de scăzute” în India, o țară de aproape 1,4 miliarde de personae, după cum scrie The Wild Child.

„Nu doar traficul este oprit, dar cea mai mare parte a industriei este, de asemenea, închisă. Acest lucru a contribuit la aducerea poluării la niveluri incredibil de scăzute”

Sant Balbir Singh Seechewal

În Himalaya se afla cunoscutul alpinist timișorean Horia Colibășanu, când lucrurile au luat-o razna. Bănățeanul a fost surprins la altitudinea de 3.500 de metri și a fost nevoit să coboare în regim de urgență, după cum scria pe o rețea de socializare, la 27 martie:

„Zborurile internationale sunt închise până în 31 Martie. A doua zi dupa sosirea aici, poliția sau armata, nu stiu exact pentru ca sunt îmbrăcați cam la fel, palton de camuflaj si pantaloni de trening, au inchis iesirile din sat înspre partea superioară a văii. Adica nimeni nu are voie să mai meargă pe trek in sus”

Horia Colibășanu

Horia nota a doua zi: „Am si primit un ordin militar de evacuare la Namche, asa ca in decurs de o oră am făcut bagajul”, apoi reușea să plece spre Lukla: „Mergem paralel cu muntii Himalaya, vedem Everestul în depărtare. Ne luam rămas bun, un an sigur nu îi vom mai vedea, dacă nu mai mult”.

După un alt blocaj, la Kathmandu, capitala statului Nepal, alpinistul român a reușit să prindă un loc într-o cursă aviatică specială spre Munchen.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s