Timp de gândire

Facebook te poate cunoaște mai bine decât prietenii și familia. Și decât tine însuți?

„În zilele de glorie ale imperialismului european, conchistadorii și negustorii cumpărau insule și țări întregi pe mărgele colorate. În secolul XXI datele personale reprezintă probabil cea mai importantă resursă pe care o mai au de oferit majoritatea oamenilor și le punem la dispoziția giganților din domeniul tehnologiei pentru niște servicii de e-mail și clipuri amuzante cu pisici”.

Textul îi aparține lui Yuval Noah Harari și provine din volumul „Homo Deus”. Unul dintre giganții căruia ne închinăm în ultimii ani este Facebook, rețea care ne ocupă tot mai mult timp, mai ales în această vreme a pandemiei: „Un studiu recent a arătat că astăzi algoritmul Facebook judecă deja mai bine personalitățile și dispozițiile oamenilor decât prietenii , părinții și chiar partenerii lor de viață. Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 86.220 de voluntari care au cont de Facebook și care au răspuns la un chestionar de personalitate cu o sută de itemi”, scrie Harari, în capitolul „Homo Sapiens pierde controlul”.

„Algoritmul Facebook a prezis răspunsurile voluntarilor, monitorizând like-urile lor de pe Facebook – site-urile, imaginile și clipurile la care au folosit butonul Like. Cu cât persoana avea mai multe like-uri, cu atât predicțiile erau mai exacte. Predicțiile algoritmului au fost comparate cu cele ale colegilor de serviciu, prietenilor, rudelor și partenerilor de viață. În mod surprinzător, algoritmul a avut nevoie de doar zece like-uri pentru a oferi predicții mai bune decât ale colegilor de serviciu. A avut nevoie de 70 de like-uri ca să-i întreacă pe prieteni, de 150 de like-uri ca să se descurce mai bine decât rudele și de 300 de like-uri ca să-i surclaseze pe prietenii de viață. Altfel spus, dacă ați apreciat 300 de lucruri pe contul vostru de Facebook, algoritmul Facebook vă poate prezice opiniile și dorințele mai bine decât soțul sau soția”

Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari

Profesor la Universitatea din Ierusalim și unul dintre cei mai apreciați istorici ai planetei, Harari anticipează că Facebook ne poate cunoaște mai bine și decât noi înșine: „La unele capitole algoritmul Facebook s-a descurcat mai bine chiar decât deținătorii conturilor. Participanții au fost rugați să evalueze diverse lucruri, precum nivelul consumului lor de substanțe sau dimensiunea rețelelor lor sociale. Estimările lor au fost mai puțin exacte decât ale algoritmului. Cercetarea se încheie cu următoarea predicție (care le aparține autorilor umani ai articolului, și nu algoritmului Facebook): „Oamenii ar putea să renunțe la propriile judecăți psihologice și să se bazeze pe computere atunci când iau decizii importante în viață, cum ar fi alegerea activităților, a carierei sau chiar a partenerilor romantici. Este posibil ca asemenea decizii influențate de date să îmbunătățească viețile oamenilor”.”

Harari citează articolul în partea a III-a a volumul „Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului”. Autorul în vârstă de 44 de ani anticipează că „Homo Sapiens pierde controlul” în fața inteligenței artificiale. Cele trei întrebări formulate în articol și la care caută răspuns sunt: „Pot oamenii să conducă lumea în continuare și să-i confere sens?”, „Cum amenință biotehnologia și inteligența artificială umanismul?” și „Cine ar putea moșteni omenirea și ce religie nouă ar putea înlocui umanismul?”.

Yuval Noah Harari (născut la 24 februarie 1976) a obținut doctoratul în istorie la Universitatea din Oxford și este profesor de istorie al Universității Ebraice din Ierusalim. Cartea sa Sapiens, publicată inițial în Israel în 2011, a fost tradusă în peste patruzeci de limbi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s