Fotbal

UTA în culori: trei sferturi de veac, o pasiune roș-albă și opt trofee

UTA are o istoria atipică: a cucerit trofee în primul sfert de veac și apoi a cumulat o jumătate de secol fără prea mari reușite. Sărbătoarea de 75 de ani – de sâmbătă, 18 aprilie 2020 – o găsește pe UTA în liga secundă, acolo unde se află de aproape 12 ani, dar într-un sezon care foarte probabil îi va aduce promovarea.

Și pentru ca realitatea să bată filmul (sau istoria?), sezonul acesta de galop spre Liga I a fost desfigurat de cel mai mic pericol pe care și l-ar fi putut închipui un fan roș-alb: o epidemie de nivel planetar.

Radio Timișoara transmite mâine, după știrile orei 11,00, o ediție specială a emisiunii „Arena Radio”, dedicată sărbătorii de 75 de ani. Vreme de două ore vor fi evocate personalitățile clubului fondat de baronul Francisc Neuman, se va vorbi despre începuturile, despre trofeele cucerite și aventurile europene, dar și despre stadionul „Bătrânei Doamne”, acel „Highbury de România”.

UTA în sezonul 1946/1947, campioană de la prima participare în campionat. Poză prelucrată de Călin Giurgiu, în cadrul proiectului „UTA în culori”

De altfel, pe site-ul Radio Timișoara există o secțiune „UTA 75” unde găsiți reperele importante ale istoriei utiste, în serialul de șase episoade ce a debutat la începutul acestei săptămâni:

  • PRIMUL EPISOD îl are ca protegonist pe Francisc Neuman | DETALII
  • AL DOILEA EPISOD rememorează parcursul  jucătorului poate cel mai emblematic al grupării arădene. Iosif Petschovski | DETALII
  • AL TREILEA EPISOD deschide vitrina cu trofee a clubului arădean, șase campionate și două Cupe ale României | DETALII
  • AL PATRULEA EPISOD are ca destinație arena Francisc Neuman | DETALII
  • AL CINCILEA EPISOD descrie participările europene ale Aradului | DETALII
  • AL ȘASELEA EPISOD va vorbi despre omul care a contribuit la toate cele șase titluri de campioană, Nicolae „Coco” Dumitrescu: la primele patru ca jucător, la celelalte două ca antrenor principal. Episodul va fi publicat mâine, chiar de ziua clubului arădean.

La aceeași secțiune „UTA 75” se află reportajul despre arădeanul s-a gândit să readucă fotografii cu vechime, unele rare, altele bine-cunoscute, la lumină. Sau, mai bine zis, să le dea viață colorându-le. Călin Giurgiu are 29 de ani și a pus bazele proiectului „UTA în culori”.

Iar la cât material jurnalistic s-a adunat în aceste zile, și emisiunea și secțiunea vor avea în secvențele de final mesajul „VA URMA”…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s