Tenis de masă

Românii, „vedete” pe portalul Federației Europene

Pandemia de coronavirus a lovit din plin și tenisul de masă. Cea mai importantă competiție europeană amânată este turneul de calificare la Jocurile Olimpice, programat inițial în perioada 8-12 aprilie și mutat în 2021. Nici semifinalele Champions League, la feminin, cu două românce implicate, nu au mai avut loc.

În atari condiții, ultimele trei „portrete” publicate de ettu.org, portalul Federației Europene de Tenis de Masă, îi au ca protagoniști pe jucătorii români. Cel mai recent interviu este cel cu Ovidiu Ionescu, care ne îndeamnă „să nu renunțăm niciodată la visurile noastre”.

„Sper că oamenii din România vor juca tot mai mult tenis de masă și că va deveni un sport tot mai apreciat în întreaga țară”

Ovidiu Ionescu
Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu au clasările cele mai bune în ierarhiile ITTF, înghețate cu începere de la 16 aprilie

Site-ul european scrie că Ovidiu Ionescu este unul dintre cei doar doi români care au jucat finala Campionatului European, la simplu masculin. El a cedat cu 4-1 în finala din 2018, cu germanul Timo Boll (la Alicante, Spania), la 58 de ani distanță de finala pe care Radu Negulescu o juca în 1960, la Zagreb, învins de maghiarul Zoltan Berczik.

În interviu, Ovidiu își amintește că a început tenisul de masă „accidental”.

„Îmi amintesc că fratele meu avea probleme: colegii săi de clasă nu-i dădeau voie să joace tenis de masă în curtea școlii, așa că l-am rugat pe Moșul să ne aducă două palete. Imediat ce le-am primit, am început să jucăm toată ziua, pe biroul tatălui. Inițial a fost amuzant pentru părinții mei, dar după un timp a devenit un pic enervant. Am avut multă energie, așa că m-au dus la clubul de tenis de masă din orașul meu natal”

Ovidiu Ionescu

Sportivul în vârstă de 30 de ani, originar din Buzău, spune că Roger Federer este modelul său, „atât pentru ceea ce face în teren, cât și în afara lui”.

Daniela Dodean și fiica sa în vârstă de 5 ani, Lara

Arădeanca Daniela Dodean a petrecut sărbătorile pascale în Portugalia, alături de soțul și fiica sa. „Am sărbătorit de două ori, pentru că soțul și fiica sunt catolici”, a declarat Dana, adăugând că le-a pregătit celor doi și produse tradițional românești.

Daniela Dodean și Joao Monteiro sunt primii soți care au devenit campioni europeni de tenis de masă, în proba de dublu mixt. Se întâmpla în 2016, la Budapesta, când treceau în finală de suedezii Matilda Ekholm şi Mattias Karlsson, cu 3-2, după ce au fost conduși cu 2-0 la seturi.

„Îi dăm toată atenția fiicei noastre Lara, care înaintea pandemiei a avut multe perioade când ne-a simțit absența”, a mai spus Daniela Dodean-Monteiro, pentru site Fedetației Europene de Tenis de Masă, ettu.org. Arădeanca este calificată cu echipa la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Eliza Samara, sărbătorită la 15 aprilie

ettu.org mai scrie că Eliza Samara și-a petrecut ziua de naștere acasă, la Constanța, împreună cu familia. „Dimineața m-am antrenat la robot, apoi am făcut pregătirea psihică, după care am sărbătorit cu o prăjitură. Sunt fericită acasă”, a spus campioana noastră, care la 15 aprilie a împlinit 31 de ani. Dobrogreanca a adăugat: „Dorința mea e simplă, ca situația aceasta să se încheie repede și să ne vedem sănătoși”.

Totodată, ITTF a anunțat că ierarhiile mondiale publicate la 16 aprilie vor fi „înghețate” până la reluarea competițiilor. La feminin, avem trei jucătoare în Top 100: Bernadette Szocs – 24 ITTF, Eliza Samara – 31, Irina Ciobanu – 98. Ele sunt urmate de Daniela Dodean – 108 și Adina Diaconu – 165.

La masculin, Ovidiu Ionescu este pe 59, iar Cristian Pletea pe 85. În Top 200 ITTF se mai găsesc Hunor Szocs – 132 și Rareș Șipoș – 149.  

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s