Fotbal

VIDEO | Un stadion-ruină revine la viață în Slovenia. Ce se întâmplă cu stadioanele noastre

UTA a sărbătorit 75 de ani de la înființare, ocazie cu care s-a vorbit și despre stadionul sextuplei campioane naționale. O arena construită în timp record, la dorința baronului Francisc Neuman, și într-o perioadă când bombardamentele dintr-al Doilea Război Mondial încă nu se stinseseră de-a binelea.

1946, construcția stadionului ITA | foto: Facebook UTA în culori

Povestea lui începe pe 22 ianuarie 1946. Ziarele vremii anunțau atunci că Primăria Arad a aprobat vânzarea unui teren din apropierea fabricii Industria Textilă Arădeană, în vederea ridicării unui stadion. Un reportaj realizat pe șantierul stadionului la 31 mai 1946 consemna că acolo munceau zilnic, de dimineața până seara, 400 de muncitori sub conducerea a doi ingineri, cu mijloace mai mult manuale. Rezultatul s-a văzut la șase luni de la începerea lucrărilor, când arena a găzduit primul meci, cu peste 12.000 de spectatori în tribune.

S-a spus că stadionul seamănă cu fosta Highbury, baronul studiind la Londra și fiind fan Arsenal, dar sunt și voci care susțin că a fost construit după modelul Stadionului Olimpic din Berlin. Iar dacă vechea arenă a Aradului a prins viață în șase luni, cea nouă – ridicată pe locul celei vechi, dar cu o arhitectură complet diferită – va „aniversa” curând șase ani de când a fost pusă prima cărămidă, cu speranțe că nu se va ajunge și la al șaptelea.

În Slovenia, un stadion înălțat în 1925 scapă de demolare grație unui proiect pus la cale de trei organizații continentale: Creative Europe, Institutul Băncii Europene de Investiții și Europa Nostra. În fiecare an, aceste organizații nominalizează șapte situri aflate în mare pericol și oferă finanțare pentru restaurarea lor.

În 2020, stadionul Plecnik din Ljubljana a intrat pe această listă. „Stadionul este unul dintre cele mai vechi site-uri construite în scopuri sportive în Slovenia și unul dintre cele mai vechi obiective de acest gen din Europa. Are o formă de potcoavă, pornind de la amfiteatrele antice, continuând cu tribunele, o colonadă în partea de est, o tribună cu coloane în partea de vest și două pavilioane muzicale”, notează europanostra.com.

Planuri de dezvoltare inadecvate duc la distrugerea stadionului Plečnik. Până în 2007, stadionul era în folosință. Noua companie intenționează să elimine aproape toate elementele originale ale stadionului și să construiască un nou stadion în locul său. De asemenea, au fost planificate noi structuri care ar include camere de hotel, birouri și unități comerciale. Guvernul sloven a plasat lucrările de la Ljubljana ale arhitectului Plečnik pe lista patrimoniului mondial UNESCO, dar nu a inclus stadionul în dosarul de nominalizare, contribuind la viitorul incert al sitului.

europanostra.com

Asociația Arhitecților din Ljubljana este cea care a venit cu propunerea de restaurare, acceptată de juriul european. Din România, Casino-ul Constanța s-a găsit pe această listă în 2018 și beneficiază acum de restaurare.

Dar să ne întoarcem la stadionele noastre și mai exact la Arad, unde „Vagonul”, menționat în numeroase surse drept locul unde s-a jucat fotbal pentru prima oară pe teritoriul României de astăzi, a fost demolat la mijlocul primului deceniu din acest secol, iar pe locul său a fost construit un centru comercial.

Fostul stadion Vagonul din Arad | foto: Viorel Muscă

Tot la Arad, au dispărut alte arene cu vechime, Strungul și Telecom, în vreme ce la Timișoara, stadionul UMT, unul cu tribune de lemn și cu „iz britanic” a devenit istorie, în urmă cu un deceniu. Este stadionul unde în perioada interbelică a evoluat cvadrupla campioană națională Ripensia Timișoara și unde, după război, se antrena fosta campioană olimpică Iolanda Balaș-Soter. Inaugurat în 1920, stadionul UMT, fost Electrica, era demolat pentru extinderea unui spa.

Sunt doar câteva exemple dintr-o Românie în care sportul devine tot mai neînsemnat. Cu siguranță știți dumneavoastră și altele!

Stadionul UM Timișoara | foto: druckeria.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s