La pedale

Bicicleta, răspunsul perfect pentru „distanțarea socială”

Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea bicicletei și a mersului pe jos ca moduri de deplasare, în această perioadă. Cele două moduri de deplasare activă asigură atât respectarea recomandării de distanțare socială, cât și nevoia zilnică de mișcare.

Zeci de orașe din întreaga lume au amenajat piste temporare pentru bicicliști, sporind astfel infrastructura necesară deplasării în siguranță pe două roți.

World Economic Forum vorbește despre cinci mari orașe din lume din întreaga lume care au luat măsuri ferme: capitala columbiană Bogota a transformat 100 km de stradă în piste de bicicletă, pentru a elibera mijloacele de transport în comun, ce pot fi suprasolocitate în anumite intervale, și pentru o mai bună calitate a aerului, dar și ca măsura anti-coronavirus.

Despre Berlin am scris deja – LINK AICI – iar la Mexico City se dorește o mărire de patru ori (!) a rețelei actuale de piste, în special pentru a reduce numărul oamenilor care folosesc transportul în comun.

La Budapesta, pe anumite rute, transportul în comun a suferit o scădere de 90%, astfel că municipalitatea oferă facilități sporite bicicliștilor. În fine, la Vancouver, Canada, autoritățile au interzis accesul automobilelor în imensul Stanley Park, ce are 405 hectare și este „vecin” cu centrul orașului.

La Paris, localitate paralizată de pandemie exact între cele două tururi ale alegerilor pentru postul de primar, măsurile pro-bicicletă au fost accelerate de teamă ca traficul să nu explodeze la 11 mai, atunci când se ridică restricțiile în Franța. Orașul Luminilor are primar-femeie, Anne Hidalgo câștigând și primul tur al „localelor” din acest an. Turul al doilea se va organiza în momentul când regulile anti-corona se vor relaxa.

Publicația britanică The Guardian remarcă un adevărat „boom” al vânzărilor de biciclete în Australia, tot în ideea de a folosi un mijloc de deplasare individual și sănătos. Sub un titlu inspirat – „Bicicletele sunt nouă hârtie de toaletă” – jurnaliștii îl citează pe managerul unui magazin de biciclete din Sydney, Grant Kaplan: „Nu putem ține pasul cu vânzările. Literalmente, telefonul sună continuu”.

Într-un alt magazin, din zona de sud a orașului Melbourne, weekend-ul trecut s-au vândut 40-45 de biciclete, „cu prețuri între 700 și 1.200 de dolari australieni”, declară co-managerul magazinului, Nathan Ziino. Vânzările au crescut în ciuda faptului că în emisfera sudică urmează sezonul de iarnă!

“Nimeni nu vrea să se afle într-un tramvai, iarna, mai ales în perioada acestui coronavirus”

Nathan Ziino
Filmare de pe Pista de biciclete Timișoara – Serbia

Un gând despre „Bicicleta, răspunsul perfect pentru „distanțarea socială”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s