Baschet

Baschetul timișorean de acum o jumătate de veac: „Avem răul obicei să pierdem mai des acasă decât în deplasare”

Baschetul masculin timișorean are 33 de ani în ani de când se află neîntrerupt în prima ligă. Sunt aproape trei decenii și jumătate în care au venit două trofee, ambele în Cupa României, în 2010 și 2015.

Practic, actualul SCM Timișoara continuă tradiția unor prezențe îndelungate în elită. În aprilie 1970, revista „Sport” scria despre Universitatea Timișoara că „activează în A de la crearea diviziei respective, fără să se lase molipsită de fotbalul timișorean, care se simte la el… acasă și în B”. Fotbaliștii de la Politehnica Timișoara retrogradaseră în 1967 și aveau să revină în Divizia A abia în 1973.

Text foto 1970: „Echipa care întruchipează speranțele timișorenilor: sus – Liviu Caloș, Nicolae Viciu, Ion Lenart, Anton Minius, Gabriel Leonte și antrenorul Ladislau Bachner. Jos – Mircea Bolcu (n.r. – Mihai Bolcu), Pavel Lup, Ion Lungu, Gh. Cîmpeanu, Nicolae Ionescu și Leopold Weber”

Primul campionat de baschet din România s-a jucat în 1950/’51 și a fost câștigat de Metalul 23 August București, așa cum s-a întâmplat și în ediția a doua, iar din sezonul 1952/1953 până în 1990/1991 titlul a fost cucerit doar de bucureștenele Dinamo și Steaua. Cea mai bună clasare pentru Universitatea Timișoara în Divizia A a fost locul al treilea.

„Tripleta de bază este formată din Gheorghe Cîmpeanu (2,02 m; 20 ani, student la electrotehnică), Nicolae Viciu – inginer (30 de ani) și Nicolae Ionescu – inginer (32 de ani)”

revista Sport, aprilie 1970
Text foto 1970: „Novac (Dinamo) s-a înălțat peste buchetul de jucători, dar Cîmpeanu (15) și Viciu (10) îl „talonează” recuperînd mingea. Fază din meciul Dinamo – U. Timișoara”

Echipa era pregătită de Ladislau Bachner, ce o preluase la vârsta de numai 27 de ani. Bachner era recunoscut drept un foarte precis aruncător la coș, dar renunțase devreme să joace, după o accidentare la menisc, și a fost adus la echipă într-o perioadă în care antrenorii se schimbau foarte des.

„Avem răul obicei să pierdem mai des acasă decît în deplasare. Speram ca la 19 aprilie, în jocul cu Dinamo, să înfrângem această tradiție, dar nu s-a putut. Suntem hotărâți să terminăm cu pierderile… în propria casă, mai ales că turneul final va fi la noi și timișorenii așteaptă mult de la echipa lor”

micro-interviu cu L. Bachner, din revista Sport, aprilie 1970

„Studenții” bănățeni au încheiat acel sezon 1969/1970 pe locul al patrulea, după Dinamo, Steaua și o altă Universitatea, cea din Cluj.

Ladislau Bachner avea să fie și el victima acelui sistem al rotirii dese a antrenorilor, pentru ca apoi să treacă la echipa feminină de la Universitatea, cu care a câștigat titlul de vicecampioană în 1979.

Interesant este că în acel lot al Universității Timișoara din 1970 se afla și Mihai Bolcu, antrenorul cu care formația de pe Bega obținea promovarea din 1987 (sub denumirea Elba), anul de când joacă fără întrerupere în liga de elită.

Timișoara a avut în mai multe rânduri două echipe masculine de baschet în prima divizie: Universitatea și Voința, în sezonul 1973/1974, BC și Timba, în acest deceniu 2011-2020.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s